t2

Šetnja s dinosaurusima

Dinosauri u Istri...

U razdoblju krede, prije 80 do 140 milijuna godina, po istarskom su poluotoku hodali dinosauri. To je vrijeme razdvajanja kopna i nastajanja kontinenata, razdoblje tople i suhe klime koja je pogodovala razvitku bujnog raslinja.
Prvo otkriće prisutnosti dinosaura u Istri dogodilo se 1934. godine. Austrijanac Adolf Bachofen-Echt, tvorničar piva i strastveni paleontolog, pronašao je na području rta Ploče na Velom Brijunu otiske dinosaura.
Tijekom sljedećih desetljeća tragovi stopa pronađeni su na još nekoliko mjesta:, na poluotoku Marlera pokraj Medulina i na obližnjem otočiću Levan. Tragovi se nalaze i na otočiću Fenoliga te u jednom manjem zaljevu u Premanturi.
Najveće otkriće uslijedilo je 1992. godine kada je Dario Boscarolli, ronilac iz Monfalconea, slučajno na morskom dnu kod Bala, otkrio nalazište kostiju. To je prvi i zasad jedini otkriveni ostatak kostiju dinosaura na cijelom području Sredozemlja.
Pronađene kosti govore o postojanju barem desetak vrsta dinosaura. Jedan od njih je brachiosaur, biljožder, jedan od najvećih koji su postojali na zemlji, čija je dužina tijela iznosila 20 do 25 metara, a samo dužina vrata gotovo 10 metara.
Na svjetskom kongresu paleontologa u Pekingu, 1995. godine, ovaj je najnoviji nalaz prezentiran kao otkriće godine te su tada Bale-Valle uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta.
Dio izronjenih kostiju izložen je u Balama.

...i oni u Dinoparku Funtana

Jedinstveni nalazi stopa i kostiju dinosaurusa bili su glavni poticaj, a želja za upoznavanjem šire javnosti s tim nevjerojatnim stvorenjima dodatno je punila entuzijazam potreban za nastanak Dinoparka Funtana..
U našem Dinoparku proći ćete kroz razne dijelove svijeta, kroz mnoga vremenska razdoblja i upoznati više od pedeset različitih dinosaurusa – sve kako biste dobili što širu i potpuniju sliku o ovim čudesnim bićima.
Ono što nas čini posebnima jest to što su makete dinosaurusa pokretne, glasaju se i napravljene su u prirodnoj veličini! Možete ih doživjeti šetajući parkom u predivnoj gotovo netaknutoj prirodi diljem drvene staze duge 1.5 km. Staza je dijelom je u šumi, a dijelom na otvorenom; dijelom je na zemlji, a dijelom iznad stijena; dijelom je ravna, a dijelom strma – i na taj način u potpunosti pruža nezaboravno i autentično iskustvo ovih veličanstvenih stvorenja!